kwaadbloed vzw


Begin 2001 stelde Meg Stuart (Damaged Goods) mij voor deel te nemen aan een 'meesterproef voor jonge artiesten' georganiseerd door de Vlaamse Bouwmeester (de organisatie die verantwoordelijk is voor alle gebouwen die de Vlaamse Gemeenschap bouwt, onder leiding van Bob Van Reeth). In deze proef werden vijf jonge artiesten uit verschillende disciplines gevraagd een idee of voorstel tot kunstwerk voor te stellen in direct verband met een aantal architectonische projecten die in het kader van Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa, worden opgetrokken.

Ik koos ervoor te werken rond een nieuw te bouwen brug over het kanaal de Coupure. Voor deze locatie ontwierpen Jorg Conzett en zijn team een ingenieuze brug voor voetgangers en fietsers. Zijn taak bestond eruit een brug te tekenen die kleine plezierbootjes kon laten passeren in de zomer, zonder ingrijpend het uitzicht van de stad te veranderen. Hiervoor vond hij een nieuw soort brug uit: op vier enorme (6m hoog) steunpilaren liet hij twee enorme stalen buizen rusten. Een eiken brug is door middel van kabels aan deze buizen bevestigd. Om de brug te openen/sluiten, laat hij de enorme buizen rond hun as draaien, waardoor de volledige brug opgetrokken/neergelaten wordt.

Het werk dat ik bij deze brug ontwierp, coupure, bestaat uit een levensgrote houten persoon die op 19 plaatsen verticaal doorgesneden is. De 20 delen of lichaamsschijven vormen samen een persoon die uitgestrekt op zijn buik ligt. Elke schijf is door middel van twee kabels aan een systeem van motoren en radars opgehangen. Telkens een bezoeker langs het werk loopt, beginnen de motoren te draaien, waardoor het hele beeld zich naar boven beweegt (danst). Eenmaal volledig boven, wordt het beeld weer neergelaten in zijn originele positie. De volledige choreografie van het beeld duurt ongeveer 1 minuut 20 seconden, wat overeenkomt met de tijd die de brug nodig heeft om op- of neer te gaan.

Coupure werd op 8 november 2002 in samenwerking met het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Dienst waterwegen en kust) aan het publiek voorgesteld, samen met een performance gebaseerd op Coupure en de brug.

ugo
 
 


terug - pagina 2 van 2