CJP magazine - 01/09/2011
UGO DEHAES samen met 8 vrouwen

Met WOMEN steekt choreograaf Ugo Dehaes zijn middelvinger uit naar het cliché dat jonge danseressen op hun vijfendertigste uitgeblust zijn. Hij zet acht vrouwen ouder dan 30 op podium en laat ze zonder muziek de meest onmogelijke dansbewegingen uitvoeren.

Black Swan

"Ik zag vooral stukken met jonge dansers en vond het hoog tijd om daar tegenin te gaan. Toen we aan het repeteren waren, kwam Black Swan uit, een heel mooie film, maar wel één die alweer het cliché bevestigt dat dansende moeders meteen hun carrière moeten opgeven en gefrustreerd achterblijven. Dat is helemaal niet waar. Het is wel zo dat jonge danseressen 's avonds nog vier Duvels kunnen drinken en daar de dag nadien geen last van ondervinden. Oudere dames moeten dat niet meer proberen!"

Bitch slapping

"Women is het eerste stuk waarin ik zelf niet meedans. Dat was maar best ook, want als je met zo'n grote groep werkt, moet je je daar ook op kunnen concentreren. Tussen acht persoonlijkheden ontstaat er snel wrijving en dan moet de maker ook de groepspsycholoog zijn die zorgt dat ze elkaar geen elleboogstoten geven." (lacht)

Ingewanden

"Ik wou die emotionele impact uit de dans zelf laten komen, en daarom heb ik geen muziek gebruikt. Ik houd van de geluiden die dansers maken. Zo laat ik hen vaak bewust luid ademen, om dan plots weer te stoppen. Je zal merken dat je in de zaal gewoon meedoet. Ik wou geen tien ton ingewanden op het podium gooien om indruk te maken."

Schaamte

"Ik ben met ballet begonnen toen ik negen jaar was, maar ik ben ermee gestopt omdat ik heel bang was dat mijn vrienden dat te weten zouden komen. Als ik zeventien was, is die liefde voor dans echter onvermijdelijk weer opgeflakkerd. Als mensen dan vroegen wat ik deed, dan zei ik dat ik dans studeerde, omdat ik mezelf nog geen danser wou noemen. Toen de kranten dan heel positief waren, was die schaamte wel weg en dacht ik bij mezelf: laat ze maar denken dat dit belachelijk is!"

- Stefan Acke

<<<