Charlotte Vanden Eynde (°1975) is danseres, choreografe, actrice en videokunstenares. Zij is gevestigd in Gent (B).

In 1999 studeerde zij af aan P.A.R.T.S., de in Brussel gevestigde hogeschool voor hedendaagse dans onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Sinds 1997 creëert zij eigenzinnige choreografieën en performances,  waarin het lichaam op een zeer beeldende en sensitieve manier centraal staat.

Aanvankelijk draaide haar werk rond kwetsbaarheid, intimiteit en vrouwelijkheid (‘Benenbreken’, 'Zij Ogen', ‘Vrouwenvouwen’). Vervolgens spitste ze zich toe op het lichaam als materie en (ver)beeldend object/subject, daarbij gebruik makend van objecten en videoprojecties op het lichaam, in de duetten ‘Lijfstof’ (met Ugo Dehaes) en ‘MAP ME’ (Creatieprijs Dans SACD 2003). Met het groepswerk ‘Beginnings/Endings’ keerde zij terug naar de pure dans, een ontwikkeling die zich doorzette in de twee danssolo’s ‘I’m Sorry It’s (Not) A Story’ en ‘Shapeless’. Hiervoor ging zij de dialoog aan met haar dansbagage, in een poging deze naar haar hand te zetten: op zoek naar vrijheid en persoonlijke expressie binnen de vormelijkheid van de dans. Haar voorstellingen waren te zien in binnen en –buitenland, van het Kunstenfestivaldesarts in Brussel tot DTW in New York.

Naast haar werk als choreografe is Vanden Eynde ook actief binnen theater en film als danseres en actrice. Zo werkte zij samen met theatermaker Jan Decorte (‘Amlett’) en speelde zij de hoofdrol in de film ‘Meisje’ van Dorothée van den Berghe (Beste Actrice Amiens 2002). Sinds 2004 maakt zij eveneens videofilms en -installaties (MDD, Watou), steeds vanuit de beeldende en expressieve mogelijkheden van het lichaam.

www.charlottevandeneynde.be