Voor de creatie van Grafted (Geënt) ging choreograaf Ugo Dehaes op zoek naar drie echte danskoppels, professionele dansers die niet alleen al jaren samen werken, maar ook als echte koppels door het leven gaan.
 
Samen creëerden ze een erg fysieke voorstelling die een kijk geeft op de innerlijke werking van relaties: hoe we elkaar versterken en ondersteunen, hoe we op elkaar vertrouwen en rekenen, en hoe we elkaar naar beneden trekken en op elkaar wegen. Het erg intieme materiaal toont tegelijkertijd het mooie en het verstikkende van een relatie.
 
Doorheen de voorstelling dansen de koppels altijd en alleen maar met hun eigen partner. Het dansmateriaal heeft het spectaculaire van acrobatie en het galante van een pas-de-deux uit het klassieke ballet. De dansers zijn als het ware aan elkaar geënt, en krijgen geen moment voor zichzelf.

Door de koppels heel gelijkaardig materiaal te laten dansen in een erg eenvoudige setting, met minimale gebruik van muziek, toont Ugo Dehaes hoe verschillend deze koppels met elkaar omgaan, maar ook hoe teder en zorgzaam ze voor elkaar zijn. Ze belichamen Tolstojs beroemde openingszin van Anna Karenina: “Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op een eigen manier”.

Grafted bouwt voort op de succes-voorstellingen Couple-like (2008, met een 100-tal presentaties doorheen heel Europa) en WOMEN (2011, geselecteerd voor het Theaterfestival 2011), waar Ugo met heel sobere middelen en erg fysiek materiaal de toeschouwer diep kon raken.

Maar Ugo Dehaes staat ook bekend als maker van straffe beelden. In eerder werk slaagde hij erin het lichaam te vervormen tot objecten (lijfstof, ROEST) of het te gebruiken in pakkende vertalingen van wetenschappelijke principes (FORCES). In Grafted brengt Ugo het beste van deze twee werelden samen: de duetten worden onderbroken door een solo waarin we een danseres, alleen, zien transformeren. We zien een vrouw die aanvankelijk veel vrijer beweegt, maar door haar eenzaamheid ook evolueert in iets helemaal anders. Voor deze 'insert' werkte Ugo samen met medewerkers van het eerste uur (Roeland Luyten voor muziek en Arne Lievens voor licht) aan een onverwachte scène vol kleur, geluid en wervelende dans.