In 2011 verkoos Time Magazine De Betoger als persoon van het jaar. Met op vandaag zelfs nog meer onrecht en ongelijkheid rondom ons, raakt De Betoger moe en gedesoriënteerd. Voor PROTEST onderzoekt choreograaf Ugo Dehaes de fysieke aspecten van protest: hoe kan een grote groep mensen één schreeuwend lijf vormen? Hoe kunnen woede en frustratie onze manier van dansen beïnvloeden?
 
Van augustus tot december 2012 werkte Ugo Dehaes als Artist in Residence in de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de school, combineerde Ugo een residentie met een podiumproductie voor studenten (OPP) en twee jaar als dansstudent (MTD).
 
Het algemene thema van Ugo’s residentie was PROTEST. Binnen het OPP-departement begeleidde Ugo toekomstige managers en bestuurders door met hen kunst te maken onder de vorm van workshops in kostuum-, decor-, video- en geluidsdesign. Tegelijkertijd werkte Ugo met de 33 MTD-studenten aan een project op locatie: een nieuwe danscreatie getiteld PROTEST. Hoewel het twee verschillende projecten waren, probeerde Ugo sommige ontwerpen en ideeën van het werk met OPP te gebruiken in het stuk dat hij met de dansers maakte.